top of page

קבוצות הגן

​"התפקיד העיקרי של החינוך הוא לגדל אנשים, המוכשרים לעשות דברים חדשים, ולא להסתפק בחזרה על מה שדורות אחרים עשו- כלומר, אנשים יוצרים, ממציאים ומגלים". ז'אן פיאז'ה
דובדבן: קבוצת גיל עד 9 חודשים (עקב תחלואת קורונה -קבוצה זו לא פעילה )

התינוקייה מונה לכל היותר 10 ילדים עד גיל 9 חודשים, בתמיכתן ותיווכן של שתי מטפלות מנוסות, חמות ואחראיות המעניקות לתינוקות הרכים את המפגש החיובי הראשון עם מסגרת חינוכית מחוץ לבית. 
חשוב לנו מאד שחוויה זו תהיה עוטפת בשמיכת ביטחון רכה, ותבטיח קרקע יציבה ופורייה, להמשך התפתחותו הבריאה והתקינה של התינוק.

צוות התינוקייה רגיש ומבין את הצרכים השונים והמשתנים של ילדי הקבוצה ומתאים את יחסו לכל ילד ולצרכיו הייחודיים.
מרחב התינוקייה  מוגן ומותאם לצורכיהם של הפעוטות. מפאת הפערים ההתפתחותיים המאפיינים קבוצת גיל זו עיקר הפעילות מתרחשת תוך התיחסות אישית ופרטנית. כל מטפלת מתמחה בתחום המייחד אותה ואת אופי הפעילויות שהיא מביאה לקבוצה כגון התנסות במגע עם חומרים,  ספרי ילדים , תנועה ומוסיקה.
ילדי התינוקייה  נהנים מבילוי בחצר המרווחת של השמורה רק להם ונפרדת מהחצר המשמשת את ילדי יתר הקבצות. הפרדה זו מאפשרת יציאה כמעט חופשית (בזחילה) מתוך הכיתה אל החצר הבטוחה והמוגנת. התינוקות מבלים בחצר כשעה וחצי ביום.

הילדים נהנים ממפגשים המלווים בשירה ותנועות ידיים, יחד עם תנועה וחומרים ויזואליים המצטרפים לחגיגה רב חושית . בנוסף נעזר הצוות בובות תיאטרון, בובות ידיים ואביזרי עזר אטרקטיביים. 
ילדי התינוקייה מתנסים מדי יום באתגרים מוטוריים שונים כמו האזנה למוסיקה או שמיעת סיפור - כמו משחקי הרכבה שונים - המהווים חלק בלתי נפרד מפעילויות התינוקייה.

לכל תינוק סדר יום המותאם לו והנערך בשיתוף עם הוריו. זאת בכדי לאפשר רצף ושמירה על סדר יום ממשיך וזורם בין הבית לגן. דבר שיאפשר לילד לכוון את השעון הביולוגי  אשר כל כך דרוש לו בשנת החיים הראשונה. במהלך שנת החיים הראשונה מנוהל בגן סדר יום כתוב לכל תינוק ובו נשתדל לשמור על סדר יומו. בנוסף יאפשר הדבר להוריו להתעדכן בסופו של כל יום באשר למה שחווה תינוקם במשך זמן העדרם.

Cherries

תות: קבוצת גיל 9 חודשים עד שנה וחצי

כיתת הפעוטון  מונה עד 15 ילדים, עטופה ומתרפקת על צוות ובו שלש מטפלות המלוות תוך רגישות רבה והמון אהבה את ה"נבטים" הצעירים שכה זקוקים לחום רוגע וביטחון. צוות היודע ומבין את הצורך להכיר בייחודו של כל ילד וילדה והמודע לתהליכים ההתפתחותיים המאפיינים גיל זה.

לקראת גיל שנתיים מתחיל הילד לרכוש את הכלים התקשורתיים הראשוניים כמו שפה וכישורים חברתיים, בגיל זה הוא מתחיל לפתח עצמאות ויכולת חשיבה,  נגמל מהנקה ומנסה להתגבר על מכשולים מוטוריים תוך כדי שהוא מאתגר את עצמו. .

"אני בעצמי" הוא בודק את גבולותיו שלו ואת אלה של הזולת, מה מותר ומה אסור? מה מקובל בחברה ומה לא? 
מכאן שתכנון נכון לעבודה בקבוצת גיל זו צריך שתהיה מותאמת ומתחשבת בצרכיו האישיים של כל ילד וילדה בקבוצה, תוך הבנת הצורך של בני השנה לבחון את הגבולות, להתעקש לזכות בחופש הבחירה, ולבדוק את יכולותיו המוטוריות. וכמובן מתן לגיטימציה להתנסות לשחק ליצור ולחקור.

כבר בגיל הצעיר פתוחים בפני ילדי הגנון רוב מוקדי הפעילות בו זמנית, כך שיוכלו לפנות אל המוקד בו הם מעדיפים לפעול, הצוות תומך ומתווך כך שהמשחק במוקדים יהיה חלק מפעילות מושלמת בה ירכוש הילד מיומנויות ויעשיר את שפתו ואת ידיעותיו, יתנסה במשחקי זיהוי ושיום, מיון והכללה ועוד.

מוקד משחקים לפיתוח המוטוריקה העדינה לשכלול ותרגול מיומנות תיאום עין יד, משחקי השחלה, גלגול, לחיצה, תוך שימוש בפלסטלינה, בצק, משחקי הרכבה שונים המאלצים התאמה וארגון. 

מוקד התנסות בחומרים מתחום האומנות הפלסטית: מגוון חומרים מרקמים ורעיונות לפיתוח החשיבה והפעילות היצירתית, כיור, פיסול, הדבקה, צבע, חומרים מן הטבע, פסולת תעשיה  ועיסת נייר.

משחקי החקר והגילוי הוא רק ההתחלה להמשך ההתעניינות בהתרחשויות הסובבות אותנו, כמו חרקים שאנו פוגשים בחצר, הציפורים והמים- מאין הם באים ולאן הם הולכים?
מראה השמים המשתנה, לחות פני הקרקע וכמובן אירועים בלתי מתוכננים בהם נפגשים הילדים ומעוררים את סקרנותם.

בכל יום מתקיימים שני מפגשים . אלה מכוונים את הילדים להקשבה, תוך שימוש משחקי אצבעות בבובות ידיים אינטונציה פנטומימה משחקי חברה המקנים ביטחון בקשירת רגשות למילים ומסייעים לפיתוח אמפתיה. משחקי זיהוי וחיקוי. מפגשים מוסיקליים החושפים את הפעוטות למגוון רחב של מקצבים, שימוש בכלי נגינה, תנועה ושירה.

ספורט ותנועה, הדרכה בקבוצות קטנות(6-8), שימוש בעזרים לפיתוח המוטוריקה הגסה, שמירה על שיווי משקל, הנעה של פלג גוף עליון, עמידה על קצות אצבעות, קפיצה, דילוג, השלכת כדור ועוד. 

פעילויות חצר טיפוס גלישה, ריצה, קפיצה, משחקי כדור, רכיבה ודחיפה בעזרת הרגליים (מכוניות בימבה) משחקי חול בוץ ומים. בחצר כמו בתוך הגן מרכזי פעילות המזמנים גירויים המעוררים את הילדים לפעולות של חקר וגילוי, להתנסות וללמידה.

סדר יום בקבוצה זו (לוח זמנים זה עשוי להשתנות בהתאם להרכב הקבוצה וצרכיה): ובכפוף למזג האוויר.
07:30-08:30: קבלת הילדים, בזמן זה פתוחים לפניהם

שולחן אוכל; כריכים וירקות חתוכים.
שולחן עם דפים וצבעי פנדה.
שולחן הרכבה עדינה (פאזל/ השחלות/משושים ).
ספריה, ספרים לשימוש הילדים.
פינת בובה בשילוב אביזרים בהתאם לנושא.
מטבח מאובזר בכלי משחק.
09:00: מפגש בוקר

מפגש חוויתי, הכולל שירה ריקוד משחקי אצבעות ובובות ידיים.
09:30-10:30: פעילות בחצר הגן
בחצר המרווחת כמו בכיתה פועלות הגננת וצוות המטפלות המלוות את הפעוטות בתיווך, השגחה , יצירת עניין והנאה, וכמו כן מופעלת בחצר , משחקי חול, בוץ ומים בהתאם לתנאי מזג האוויר. בחצר מארגנת אחת המטפלות משחקי כדור ומשחקי שיווי משקל, טיפוס וריצה. ובעת הצורך, אחת המטפלות משגיחה על ילדים שישנים.

10:30-11:00: נקיון הילדים אחרי החצר והרפייה

 12:00- 11:00: קבוצות עבודה (4-6 ילדים)

כל מטפלת לוקחת מספר ילדים בהתאם לפעילות מתוכננת מראש ( יצירה, סיפור, תנועה וכו')
12:15: ארוחת צהריים
13:00: מפגש צהריים ( סיפור/ משחק חברתי/תיאטרון בובות)
13:15: הכנת הילדים למנוחת צהריים
16:00-17:00: ארוחת ביניים ופעילות פרידה מהילדים.

Strawberry

אבטיח: קבוצת גיל שנה וחצי עד שלוש

 

כיתת הבוגרים מונה עד 24 ילדים , מסתייעת בתמיכתן ובתיווכן של גננת מוסמכת ושתי סייעות מנוסות העוטפות באהבה ובטחון

את ילדי הגן, הגננת והסייעות מלוות את הילדים בעשייה משותפת ובהנאה מתמשכת בזמן הפעילויות השונות וביניהן.

מתוך ההכרה בשונות שבין הילדים, אנו מבינים את הצורך המשתנה של כל אחד ואחת במשך זמן ייחודי לו לפעילות זו או אחרת, ונותנים לגיטימציה מוחלטת לצורך זה של הילד כמו לבחירתו והעדפתו לפעול במוקד מסוים יותר מאשר באחר. יחד עם זאת עיני הצוות פקוחה וערנית לזהות קושיי למידה העלולים להתעורר, לשתף את ההורים, להצביע עליהם ולטפל בהם במידת הצורך. כמו כן הצוות קשוב ונכון לאתר ילדים בעלי יכולות יוצאות מן הכלל בתחומים מסוימים לאפשר את המשך צמיחתם וקידומם וכמובן שיתוף ההורים.

במהלך היום שני מפגשים, בוקר וצהריים, לפני המפגשים וביניהם, פעילויות בתחומי עניין, דעת והתנסות שונים. כאשר המטרה מתבקשת מכל פעילות היא משחק, הנאה, למידה ועשייה.

כמתבקש לקבוצת גיל זו, מצויד מרחב הכתה בפינות משחק המאפשרות מעוף ופיתוח דמיון. החלל המרווח מחולק למוקדי פעילות שונים הפתוחים בפני הילדים מרבית שעות היום.

ילדי הגן מקימים את הגינה הלימודית מטפלים, עוקבים ונהנים ממטעמיה האורגניים במשך כל השנה.

משחקי דמיון: עידוד והכוונה לשימוש במוקדי המשחק הסוציו דרמטי (מוקד הבית והתיאטרון), פנטומימה, דרמה ומשחקי תפקידים.
פעילויות בקבוצות אינטימיות לפיתוח הקשרים החברתיים והרגשיים. "תוכנית דוסו", "הילד הזה הוא אני"  "שפת הג'ירף" ועוד.
המשחק הסוציו- דרמטי אינו מהווה בריחה מהעולם המציאותי, אלא התמודדות של הילד עם המציאות כפי שנתפסת על- ידו, ובאמצעות כל המשאבים העומדים לרשותו.  חיקוי דרך המשחק הסוציו- דרמטי עוזר לילד לגבש את חוויותיו, ומקל על הסתגלותו הרגשית והאינטלקטואלית לסביבה.

הבעה בחומרים בנוסף לחומרים השונים המוגשים לילדי הגן להתנסות ויצירה, כגון חומר, גואש, גבס, ועוד , עומד לרשות ם ונגיש במשך כל שעות היו מוקד מצרפים עשיר ומגוון בו מוצאים הילדים מרחב לביטוי היצירה והדמיון תוך רכישת מיומנויות הן שימוש באביזרי המוקד: מספריים, דבקים, שדכנים ומחוררים, והן שיכלול מיומנות היצירה בחומרים המוגשים במוקד זה.

מושגים הנרכשים בפעילויות יומיות:
מניה וספירה, סדירה ודגמים, צירוף והפרדה, מיונים, צורות וגופים, יחסי גודל וכמות, מושגי התאמה, הפכים, גודל והשוואה, מיקום וכוון.

פיתוח השפה: משחקי מילים, זיהוי מילים ראשונות, מיומנות זיכרון, נגישות למשחקי מילים וכמובן שימוש רב בספרית הגן. זיהוי והבעת רגשות, הרחבת אוצר מילים, חרוזים ומילים נרדפות.

מדעים: התבוננות, חקר וניסוי, עריכת תצפיות, משחקי חשיבה, ניסויים ומעקב אחר תוצאותיהם, העלאת השערות ומבחן אמיתתם, אלה ועוד מעוררים את הילדים ואת סקרנותם הטבעית להבין תהליכים והתרחשויות המזדמנים אל חייהם  

מוסיקה: חשיפה למקצב וקצב, הבחנה בין צליל גבוה לנמוך, למידה בדרך מוסיקלית ובעיקר הנאה מרובה. משחקי אצבעות, שימוש בכלי נגינה, תנועה ריקוד ושירה הם חלק בלתי נפרד מהמפגשים המוסיקליים.

ספורט: משחקי שיווי משקל, קפיצה ודילוג. פיתוח מודעות ליציבה ושליטה על תנועת הגוף. שכלול מיומנות זריקה ותפיסת כדור. תיאום תנועה במרחב, זריזות, כל אלה ועוד במפגשי הספורט ובשימוש היומי בחדר הג'מבורי.

פעילויות חצר: פעילויות התורמות להתפתחות התקינה של המוטוריקה הגסה. טיפוס, גלישה, קפיצה, ריצה, משחקי כדור, שווי משקל, רכיבה, משחקי חול, בוץ ומים. בחצר כמו בגן מצויים מרכזי פעילות המזמנים גירויים ייחודיים המעוררים את הילדים לפעולות של חקר וגילוי, להתנסות ולמידה.

סדר יום בקבוצה זו (לוח זמנים זה עשוי להשתנות בהתאם להרכב הקבוצה וצרכיה):
07:30-08:30: קבלת הילדים, בזמן זה פתוחים לפניהם כל מוקדי הגן

שולחן לעבודה והתנסות בחומרים.
שולחן הרכבה עדינה (פאזל/ לוטו/משחקי זיכרון /השחלות).
ספריה, ספרים והמחשות לשימוש הילדים.
מוקד הבית  בשילוב אביזרים בהתאם לנושא. מטבח מאובזר בכלי משחק
08:30  ארוחת בוקר. (בתום הארוחה, הילדים מסייעים בניקיון השולחנות וארגון הכתה.)
09:30: מפגש בוקר

מפגש חוויתי, הכולל שירה ריקוד משחקי אצבעות ובובות ידיים.

לאחר המפגש נערכת פעילות היגיינה של הילדים, הגמולים מופנים לשירותים ולשטיפת ידיים , תוך שימת לב יתרה לחשיבות ניקיונם.
10:30-12:00  פעילות בחצר הגן
בחצר המרווחת כמו בכיתה פועלות הגננת והצוות בתיווך,  יצירת עניין והנאה, מפעילות מוקדים, משחקי חול, בוץ ומים בהתאם לתנאי מזג האוויר. בזמן זה מארגנת הגננת משחקי כדור ומשחקי שיווי משקל, טיפוס וריצה.  ולעיתים מכניסה קבוצות קטנות  לעבודה פרטנית (4-6 ילדים)

בתום פעילות החצר, ניתנת תשומת לב להיגיינה אישית של כל ילד וילדה, שטיפת ידיים עם סבון ומים, החלפת חיתולים למי שצריך.
12:15 ארוחת צהריים
13:00 מפגש צהריים - מסכמים יום ( סיפור/ משחק חברתי/תיאטרון בובות)
13:30 -15:30 מנוחת צהריים

15:30 -16:00 התרעננות אחרי שינה.  שוב, שימת לב יתרה להיגיינה.
16:00-17:00: ארוחת ביניים ופעילות פרידה מהילדים.

Watermelon
bottom of page